Kolossos Project

Η αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου - The Revival of the Ancient Wonder of Colossus of RhodesΟ Κολοσσός της Ρόδου δεν είναι μόνο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ούτε μόνο ένα άγαλμα που απεικόνιζε τον Ήλιο. Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν είναι μόνο το έργο του Χάρη του Λίνδιου, μαθητή του Λύσιππου, ούτε μόνο το σύμβολο του προστάτη της στην πολιορκία. Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν αντανακλά μόνο το φως του ήλιου με την μπρούντζινη επιδερμίδα του, ούτε αντιπροσωπεύει μια απλή ανθρώπινη μορφή. Ο Κολοσσός της Ρόδου έχει όλες αυτές τις ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα αναγνωρισμένο σύμβολο, διαχρονικό, από όλη την Ανθρωπότητα. Είναι ένα άγαλμα ελευθερίας πριν καν γεννηθεί αυτή η ιδέα στο μυαλό του Γάλλου γλύπτη Bartholdi. Είναι ένα σύμβολο που δείχνει ότι η ελευθερία προέρχεται από την αντίσταση και αυτή από τη γνώση, γιατί οι Ρόδιοι κράτησαν τη θέση τους δίχως να υποκύψουν στην πολιορκία μέσω των τειχών της πόλης. Αυτό το σύμβολο δεν είναι μόνο σύμβολο ειρήνης αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επισημαίνει την αξία της γνώσης, της αντίστασης, της ελευθερίας. Με άλλα λόγια αντιπροσωπεύει μια μορφή Homo Universalis που αποτελεί Humanitatis Opus, δηλαδή έργο της Ανθρωπότητας που με την καινοτομία και την αισθητική του κατάφερε να αποκαλεστεί θαύμα αφού κανείς άλλος δεν είχε καταφέρει αυτό το επίτευγμα που υλοποιεί αυτήν την υπέρβαση. Αυτό είναι για μας, ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα δώρο του Ελληνισμού στην Ανθρωπότητα. (En) (Es) (Bg) (De)

Νίκος Λυγερός
Αναβίωση αρχαίου θαύματος Κολοσσός της Ρόδου - The Revival of the Ancient Wonder Colossus of Rhodes

Η Ρόδος αναζητεί το όραμα σε έναν σύγχρονο Κολοσσό

Η Ρόδος αναζητεί το όραμα σε έναν σύγχρονο Κολοσσό.Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010. Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ.

Έργο διεθνούς διαγωνισμού, εμπνευσμένο από τους συμβολισμούς, θα αποτελέσει το νέο ορόσημο του νησιού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Ο τουρισμός δεν πουλάει πια κρεβάτια και πακέτα αλλά διακινεί εμπειρίες. Μύθοι, θρύλοι και όνειρα μέσα σ’ ένα περιβάλλον όπου ο επισκέπτης θα αισθάνεται συμμέτοχος σε αληθινές και εμπνευσμένες συγκινήσεις συνθέτουν το σύγχρονο, ανταγωνιστικό και ελκυστικό σύστημα τουρισμού».

Στη νέα αυτή τάση προσανατολίζονται πλέον οι επαγγελματίες του τουρισμού και στην Ελλάδα, αλλά η Ρόδος έκανε προ πολλού το βήμα. Η ιδέα για την αναβίωση του θαύματθ5 του Κολοσσού ins Ρόδου σ’ ένα σύγχρονο έργο-θαύμα (Mega Attraction) επανέρχεται πιο επιτακτικά από ποτέ. Έργο-ορόσημο που επί αιώνες ταυτίζεται με τη Ρόδο, συνδέεται μαζί ms σε παγκόσμιο επίπεδο, κι ένας μύθος γύρω από αυτό μπορεί να επαναπροσδιορίσει εκ νέου τον προορισμό στο νησί σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα για την αναβίωση του αρχαίου θαύματος σε σύγχρονο. Δύο δημοτικά συμβούλια του Δήμου Ροδίων έχουν εγκρίνει ομόφωνα ως τώρα την πρόταση ως έργο χιλιετίας (1999 και 2007). Η ιδέα έφθασε ωs το Ντουμπάι στη γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 2007 και σήμερα επαναδιατυπώνεται στη Θεσσαλονίκη στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού στην 26η Philoxenia.

«Οι γαλάζιες θάλασσες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα αξιοθέατα δεν αρκούν πλέον για τους έμπειρους, απαιτητικούς και εξεζητημένους τουρίστες» διαπιστώνει ο κ. Γιώργος Μπαρμπούτης, εκπρόσωπος του έργου Κολοσσού Δήμου Ροδίων, μέλος της επιστημονικής ομάδας τουρισμού του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Ένας κορεσμένος τουριστικός προορισμός είναι σήμερα και η Ρόδος καθώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπαρμπούτι, η προσφορά τουριστικών καταλυμάτων και υπηρεσιών υπερβαίνει σημαντικά τη ζήτηση.

Περισσότερα από 500 ξενοδοχεία λειτουργούν στο νησί, ωστόσο η βιωσιμότητά τους απασχολεί τους παράγοντες τουρισμού. Το όραμα έχει συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν θα είναι ένα α- αντίγραφο-αναπαράσταση, αλλά έργο διεθνούς διαγωνισμού, εμπνευσμένο από τους συμβολισμούς του αρχαίου θαύματος που κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στον θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία. «Το σύγχρονο έργο, που θα συνδυάζει την καλλιτεχνική αξία και την καινοτομία, οφείλει να γίνει οικουμενικό σύμβολο ειρήνης, φιλιού και συναδέλφωση. Ένα εξελικτικό δημιούργημα που θα αναδείξει τη Ρόδο σε πόλη-φάρο», εξηγεί ο κ. Μπαρμπούτι. Η εμβέλειά του θα έχει τα χαρακτηριστικά του Ολυμπιακού Ηλιακού Πύργου -έργο ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα σηματοδοτεί τη μεταπετρελαϊκή εποχή ένα σύμβολο αξιοποίηση των δυνάμεων της φύσης.

Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης είναι πως θα βρεθούν οι πόροι ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μέσω μιας διεθνούς εκστρατείας είναι η πρώτη απάντηση, αλλά η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που υποδέχεται ετησίως ένα εκατομμύριο επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο είναι το ενδεικτικό παράδειγμα για τον κ. Μπαρμπούτη. Το έργο που κατασκευάστηκε (1995-2002) με τη συνεργασία αιγυπτιακής κυβέρνησή, UNESCO, Ηνωμένων Εθνών και χρηματοδότηση από εισφορές 27 κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ήταν μια ιδέα του 1975, ένα όραμα να ανοίξει το παράθυρο της Αιγύπτου προς τον σύγχρονο κόσμο.

Panw sthn idia antilhpsh kai o Hliakos Pyrgos oroshmo twn Olympiakwn Agwnwn tou 2016 pou tha kataskevastei sto Rio de Tzaneiro

Πάνω στην ίδια αντίληψη και ο Ηλιακός Πύργος, ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, που θα κατασκευαστεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Newsletter / Επικοινωνία - Contact

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα του Kolossos Project

Εισάγετε το email σας:

 

Επικοινωνήστε μαζί μας